Kenttämestarin uutiset vko 44

Kenttä menee kiinni ja talvilepoon 2.11.2020. Miksi? Syitä on monia. Edellinen viikonloppu näytti hyvin, miten paikallisia sääolot voivat olla. Ennuste lupasi asteen pakkasta yölle ja todellisuus kentällä oli -4 astetta. Lauantaina yhden aikaan iltapäivällä maa oli lähes puukon syvyydeltä jäässä. Kentän sulaminen pelikuntoon tällaisten pakkasten jälkeen vaatii usein joko vesisateen tai yhden päivän kokonaan plussan puolella.

Ruoho ei tähän aikaan enää oikeastaan kasva lainkaan, tähän vaikuttaa eniten valon määrä ja lämpötila. Muita vaikuttavia tekijöitä ovat juuriston hapen saanti/kaasujen vaihto, kasvualustan kosteus ja ravinteet. Kaikki kulutus tähän aikaan vuodesta, mitä kentällä tapahtuu, vaikuttaa nurmen kuntoon ja talvehtimiseen. Ne asiat, mihin kentänhoito voi vaikuttaa talvehtimisen osalta ovat, viheriöiden ilmastaminen, ravinteiden ruiskuttaminen ja kasvinsuojeluruiskutusten tekeminen. Ilmastamalla saadaan kasvualustasta vettä ja kaasuja läpäisevä. Ilmastamistakaan ei voi kuitenkaan tehdä viikoittain, koska sekin stressaa nurmen juuristoa. Sen takia onkin tärkeää, että viimeisen ilmastuksen jälkeen pelipinnoilla ei enää liikuttaisi ja tiivistettäisi pintoja umpeen. Ravinteita voidaan ruiskuttaa pieniä määriä niin pitkään, kun heinässä tapahtuu vielä vähäistä kasvua

Kasvinsuojeluruiskutusten tekeminen on myös ongelmallista syksyllä. Yleensä niiden tekemiselle parhaat kelit (ainoat mahdolliset) on silloin, kun kaikki pelaajatkin haluaisivat kentällä olla. Systeemiset kasvinsuojeluaineet tarvitsevat +5 asteen lämpötilan juuristolle. Lisäksi nurmen pitää olla kasteeton ja ruiskutuksen jälkeen pitää olla kahden tunnin ajan sateetonta, että aineet ehtivät imeytyä lehdelle. Kun kasvualustan lämpötila menee alle 3 asteen siirrytään kontaktisesti (suojaaviin, ei tapa enää tautia) vaikuttaviin aineisiin. Jos kentällä pelataan näihin aineisiin siirtymisen jälkeen, ruohon pinnalle muodostuva kalvo kuluu käytössä pois. Jos kalvon kulumisen jälkeen tauti iskee viheriöille, pitäisi jälleen odottaa keliä, milloin taudin tappava ruiskutus olisi taas mahdollinen (keliä ei välttämättä tule tai lämpötila ei ole optimi)

Kentän sulkemispäätöksen tekeminen ei ole ikinä helppoa. Siihen vaikuttaa moni asia ja pelaajien toive kentän auki pitämisestä. Joskus se sulkeminen tulee näillä korkeuksilla kuitenkin eteen, koska meillä talvi joka vuosi tulee, välillä pidempänä välillä lyhyempänä. Tavoitteena meillä kuitenkin on, että kenttä saadaan hyvässä kunnossa talviunille ja keväällä Päijät-Hämeen ensimmäisenä kenttänä auki ja parhaimmassa kunnossa!

Terveisin Kenttämestari

Posted in Uncategorized @fi.